Veiledninger

Laster...

Her presenteres forskjellige behandlingsveiledninger for ubehandlede trevarer.

Det er opp til deg å vurdere hvilken type behandling du ønsker å gi produktet ditt. Hvis du er i tvil om hva du vil velge, er du velkommen til å ta kontakt med oss (norge@traevarer.dk).

Veiledning til behandling av ubehandlede MDF-produkter

 1. MDF-produkter er fortrinnsvis beregnet på å bli malt. Da MDF-plater (medium density fiber board) suger til seg en del maling, er det viktig å grunne materialet før påføring av maling. 
 2. Tørke støv fra produktet. Det kan du gjøre forsiktig med støvsuger eller med en godt vrengt klut.
 3. Kontroller at overflaten er glatt og hel, uten skader og alvorlige misfargelser. Det skal ikke være synlige metalldeler som stifter, sømmer eller skruer, da dette kan misfarge det endelige resultatet. Ev. flassende kanter må sparkles og slipes. 
 4. Deretter grunner du, f.eks. med plastakrylgrunning, eventuelt fortynnet med 10% vann. Dette kan påføres med rull som gir det flotteste resultatet, eller alternativt en flat pensel. Etter endt tørketid sparkler du eventuelle ujevnheter med akrylsparklemasse. Når sparkelmassen er tør, sliper du lett over med fint sandpapir korn 180 eller 240.
 5. Deretter tørkes alle flater med en godt vrengt klut, og grunnes igjen ev. kun på sparklingen. Slip og tørk igjen etter behov.
 6. Behandle så 2 ganger med for eksempel halvblank alkydemalje-maling. Dette kan påføres med rull som gir det flotteste resultatet, eller alternativt en flat pensel.

Daglig rengjøring: Vi anbefaler at du tørker over med vanlig såpevann og en vrengt, fuktig klut.

Det er også mulig å bruke vannbaserte produkter til maling. Snakk med din lokale fargeforhandler.

Lakkeringsveiledning til ubehandlede trevarer

 1. Rengjør eventuelt først treet med Faxe GOlak Rens og varmt vann. Deretter må treet tørke helt.

 2. Er treet tidligere lakkert må det slipes, så overflaten fremstår matt.

 3. Ønsket et hvitaktig utseende brukes Faxe Hvidunder Grunder før lakkering.

 4. For å kontrollere hefting og fargetone anbefales å foreta en prøve.

 5. Faxe GOlak Ekstrem Stærk ristes grundig før og under bruk (matt / blank).

 6. Påfør lakken med pensel, fin mohairrull, malepute eller sprøyte i et jevnt lag.

 7. Lakker over når første strøk er tørt. Husk mellomsliping med korn 180.

 8. Lakken må påføres ved over +18 °C.

Rengjøring: Den daglige rengjøringen er bare støvsuging.

Hvitpigmentering av treprodukter

 1. Treet må være rent og tørt. Har treet tidligere vært lakkert må det slipes til treet er matt.

 2. Dunken rises før og under bruk.

 3. FAXE GOlak Hvidunder Grunder påføres i et jevnt, tynt lag med svamp eller rull, eventuelt på skaft, i treets lengderetning.

 4. Overlappinger jevnes ut ved å stryke det behandlede område i hele treets lengderetning, mens Faxe GOlak Hvidunder Grunder fortsatt er våt.

Ønskes et mer hvitaktig utseende, påføres ytterligere et lag, når første lag er helt tørt. Etter ca. 1 time ved 20 C.  


Oljebehandling av trevarer (natur- og hvitolje)

 1. Vask treet med Faxe Trærenser.

 2. Når treet er tørt slipes det med fint sandpapir korn 180.

 3. Skal treproduktet være ekstra hvitpigmentert påføres først Faxe Hvid-lut.

 4. Til hvitpigmentert overflate velges Faxe Bordplade Olie Hvid og til naturfarget velges Faxe Olie Natur.

 5. Påfør oljen og la den suge inn i treet i 15 min. Tørk grundig etter med rene, tørre bomullkluter, så det ikke ligger igjen olje på overflaten, og la treet tørke i 8 timer.

 6. Skal treproduktet ha ekstra høy finish, mellomslip med korn 240, etterfulgt av et meget tynt lag olje.

 7. Poler overflaten med tørr bomullsklut og la treet tørke i 8 timer før du tar det i bruk.

Unnså smuss og fukt på bordplaten de første 5-7 dagene.

Såpebehandling av ubehandlede trevarer (med såpespon)

For å oppnå en smuss- og fuktavvisende overflate, kan du såpebehandle dine ubehandlede treprodukter før du tar dem i bruk. Såpebehandlingen skal gjerne gjentas 2-3 ganger i året, eller etter behov.

 1. Bruk avmineralisert vann til blandingen, fordi vanlig vann inneholder jern, som i noen tilfeller kan misfarge treet.

 2. Løs opp 2 dl såpespon i 1 liter kokende vann. Rør deretter godt i blandingen og la den avkjøle (til den er lunken) før bruk. Såpeblandingen skal ha samme konsistens som tynn grøt.

 3. Bruk en ren klut eller svamp til å fordele såpen. Såpen påføres i treets lengderetning. Fordel den jevnt uten klatter eller striper. Overskudd av såpe tørkes av etter 10 minutter med en klut som er godt vrengt. Hvis treet 'reiser seg' etter behandlingen, så overflaten føles ru, slipes det langs treets årer med sandpapir korn 220. Overdreven bruk av såpe kan gjøre treet mørkt.

 4. Treet har bruk for såpen og ikke vannet. Derfor må treet aldri påføres en meget tynn såpeblanding. For mye vann og feil behandling kan også føre til misfarging av treet.

 5. Daglig pleie: Tørk med en godt vrengt klut – gjerne i såpesponløsning. Bruk aldri flytende såpe eller grønnsåpe.

Vi anbefaler at du IKKE såpebehandler KUBIK eik.

Tradisjonell lutbehandling 

 1. Treet må være rent og tørt. Skitne treflater renses først grundig med Faxe Trærenser.

 2. Dunken rises grundig før og under bruk.

 3. Luten påføres jevnt med en lutpensel eller en svaber med overtrekk i et jevnt lag i treets lengderetning. Overlappinger jevnes ut mens treet fortsatt er våt. Bruk egnede vernehansker og vernebriller under arbeidet.

 4. Når treet er tørt kan det eventuelt behandles enda en gang med lut, noe som gir et lysere resultat og den beste beskyttelse mot gulning.

 5. Gulvplanker, møbler, bordplater m.m. etterbehandles, slik at treet er effektivt beskyttet mot inntrengning av smuss og væsker.Såpebehandling med Faxe-såpe (natur- og hvitsåpe)
 

 1. Dunken rises godt før bruk.

 2. Løs opp 1 liter Faxe Gulvsæbe i maks. 5-10 liter lunkent vann.

 3. Vask treet med en mopp eller gulvklut, med såpevannet, i treets lengderetning.

 4. Tørk treet med en vrengt mopp eller gulvklut.

 5. For å oppnå best beskyttelse gjentas behandlingen før bruk. 

 

Alternativt benyttes såpespon, som kan kjøpes i dagligvarebutikker; følg veiledningen på pakken.

Ikke bruk grønnsåpe, de kan gi skjolder på treet.

Ytterligere informasjon kan finnes på Faxes nettsider, eller kontakt en av våres danske butikker eller norge@traevarer.dk. 

 

Hagemøbler av tre 

Hagemøbler av tre er populære, men tre er et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å holde seg pent i mange år. Her gir vi gode råd for hvordan man kan holde sine hagemøbler i tre flotte i mange år.

Det sier seg selv, at hagemøbler er ekstra utsatte for været, når de står ute mesteparten av tiden. Solens ultrafiolette stråler påvirker treet og overflaten, vinn og regn kan ødelegge overflaten på malte møbler, eller gi dine olje-/lakkbehandlede møbler et grått utseende. Men hvis du behandler hagemøblene i tre med olje to-tre ganger i året, kan du forlenge deres levetid og holdbarhet markant. Malte hagemøbler punktmales hvis maling skaller av fra overflaten. For å forlenge levetiden bør møbelet gjennomgår grundig minst en gang årlig, hvor det punktmales eller males komplett etter behov.

 

Slik vedlikeholder du oljebehandlede møbler: 

1. Rensing:

Du må bare rense møblet første gang du oljebehandler, som bør være umiddelbart etter utpakking og montering. Men når du fortløpende oljebehandler, er det viktig at møblene blir rengjort grundig med trerengjøringsmiddel.

Vask møblet grundig og husk å følge anvisningen på emballasjen. Hjelper det ikke første gang, kan du gjenta prosedyren.

Hvis du har en høytrykkspyler, er den spesielt godt egnet til rengjøringen. Men bruk den forsiktig, spesielt på myke tresorter. 

2. Oljebehandling:

Møbler i hardtre: Treet må være helt tørt før du oljer det. Selv om fabrikken har oljet det, anbefales det på det sterkeste å gjøre det igjen.

Bruk en olje som er spesielt velegnet til hardtre. Du bør olje to-tre ganger i løpet av sesongen, og det anbefales også å gjøre det rett før du rydder bort møblene for vinteren.

Møbler av teak: Teakmøbler trenger ingen oljebehandling, da teak er en svært oljerik tresort. Møblet er ubehandlet fra fabrikken, og vil i ettertid vå et hvitaktig skjær. Hvis du ikke bryr deg om denne naturlige teakfargen, kan du olje møblet på samme måte som ved hardtre. Du må dog være oppmerksom på, at når du først har oljet teakmøblene dine én gang, må de oljes forløpende, som ved møbler av hardtre.

Hvis møblet er utsatt for sterkt sollys må du olje i flere omganger. For å oppnå en maksimal holdbarhet må du bruke rikelig med olje og gjenta prosedyren med ca. 30 minutters intervall, inntil treet er mettet jevnt overalt. Tørk over overskytende olje ca. 30 minutter etter siste behandling.

3. Mugg eller soppangrep:

Selv om du jevnlig oljer tremøblene dine, kan det oppstå mugg- eller soppangrep på dem. Det sees oftest ved at deler av møblet blir mørke, og i visse tilfeller nesten svarte. Du kan i mange tilfeller løse problemet på følgende måte:

 • Vask møblet grundig og husk å følge anvisningen på emballasjen av trerengjøringsproduktet ditt. Hvis den ikke hjelper første gang, kan du gjenta prosedyren.

 • Hvis møblet fortsatt er mørkt etter rensing, kan du lage en sterk, flytende klorløsning. Vask de angrepne stedene og skyll grundig med vann.

 • Hvis klorbehandlingen heller ikke virker, er det bare sandpapir og svette som står igjen. Puss de angrepne stedene til du når ned til friskt tre. Du kan også høytrykkspyle møblet, noe som ofte kan hjelpe. Uansett hvilken metode du bruker, må du alltid etterbehandle med riktig type olje.

4. Meldugg:

Meldugg er en uskadelig sopptype som viser seg som tørt, hvitt støv på visse deler av møblet, oftest på de tykkeste delene. Meldugg oppstår ofte i forbindelse med transporten til Europa, hvor store temperatursvingninger og en høy luftfuktighet gir den ideelle forutsetninger. Derfor kan den være vanskelig å unngå helt. 

Du kan enkelt tørke bort meldugg med en klut eller børste. Vanligvis trengs ingen etterbehandling, men du kan godt oljebehandle allikevel.

5. Etterstramming:

Tremøbler reagerer voldsomt på svingninger i luftfuktigheten, og derfor er det viktig at du etterstrammer møblene dine med jevne mellomrom.

6. Vinterlagring:

Når utesesongen er over må du oppbevare hagemøblene dine i tre for vinteren. Du bør aldri sette møblene i et tørt og varmt rom (heller ikke en kjeller uten ventilasjon), da de kan tørke ut. Du bør aldri la møblene stå ubeskyttet i hagen eller lignende utenom sommersesongen. Derimot er det perfekte oppbevaringsstedet en garasje eller carport, hvor de kan stå tørre og få litt ventilasjon. Du må aldri pakke møblene inn i plast eller lignende, da det kan forårsake råte og sopp.

God fornøyelse

Fargekoder til KUBIK color bokkasser

HVIT (RAL 9010)

SAND (NCS S3010-Y20R)

INKA (NCS S5030 - Y90R)

ANTRASIT (NCS S7502-B)

KARRY (NCS S3060-Y10R)

GRØNN (NCS S8010-G30Y)

LYS GRÅ (NCS S2500-N)

KORALL (NCS S2040-Y80R)

BLÅ (NCS S5030-B)

OPAL GRØNN (NCS S5020-B70G)

SVART (RAL 9005)